SÖDERHAMNS NORRA SKÄRGÅRD

Dessa kartor får ej användas för navigering!

 

1. Prästgrundet

N 61° 20.775', E 17° 19.845'

Prästgrundet som ligger vid randen till havet är en mycket sevärd ö med ett fint skyddat fiskeläge. Här finns en gästbrygga som är skyddat för alla vindar och vindstyrkor. Muddrat kanal in i en vacker lagun där gästbryggan är belägen. Begränsat djupgående till cirka 1,80. Ge akt på grunden innan ingång i kanalen.

Välskött torrdass med handfat och vattenkanna finns vid dansbanan. Där finns även en mycket gammal labyrint gjord av stenar som uppskattas av yngre som äldre. På sydvästra sidan finns en liten badplats med sand. Stigen dit är som tagen ur Bauers sagor. Träbelaggd stig upp till fyren med en fantastisk utsikt. Nedanför fyren finns ett litet välbevarat kapell med 32 platser.

statmap.png  

prast-1.jpg

prast-2.jpg

matmys.jpg

 


2. Skärså

N 61° 22.613', E 17° 6.346'

Skärså är en gästhamn som är värd ett besök. Man ligger väl skyddad för alla vindar. Möjligtvis kan frisk O - NO bli lite dragit, dock ingen sjö då öar skyddar. Väl prickad insegling som är lite slalombetonad. Dock inga svårigheter. Bra djup ända in, djupgående iaktager försiktighet långt in vid bryggan, särskilt vid lågvatten. Vid mån om plats förtöjer man långsides. Vid gästbryggan ligger en restaurang med gott rykte. Hantverksutställning med souvenirförsäljning finns också vid hamnen. Rakt över hamnområdet mot norr finns ett rökeri med fiskförsäljning. På vägen dit passerar man dusch och bastu.

skarsa.jpg

skarsa-1.jpg

skarsa-3-2.jpg

skarsa-3-1.jpg

 


3. Enskärsoren

N 61° 14.570', E 17° 14.911'

För er som väljer att gå den skyddade inomskärsleden utanför Söderhamn så passa på att besöka gästhamnen Enskärsoren, eller "Orn" som den kallas i folkmun. En ö med mycket sand som ger ett sydligare intryck. Vid insegling håll ut väl för uppgrundning och iaktag försiktighet vid rundning av bryggan där det är begränsat djup. Djupgående lägger enkelt till på utsidan. På insidan bojar för förtöjning i akter. Söderhamns Motorsällskaps hamn är ofta besökt av deras motorbåtar. Tillgång till grillstuga och bastu. Fina strövområden.

orn-1..jpg

orn-2-2.jpg

orn-2-1.jpg

 

Tillbaka till START

ketchdisa.se

 

SENASTE BLOGG:
24 mars

Äntligen.....


VÄDER BORKA


SMHI Borka

"Klicka på loggan"


KUSTVÄDER:  
Många stationer

"Klicka på loggan"


Skipper himself......
Vem är han klicka "här"


Navigare necesse est


Solnedgång Öregrundsgrepen.
Foto: Skipper

Klicka på bilden för större bild


 

Havet är en vacker vy
här kan man se morgonen gry

Även kan man se solen gå ner
och annat väder man också ser

Vi somnar djupt bredvid varann
lyckliga att vi äntligen fann
Ett hem med utsikt så briljant
det är vår stora diamant.....

Att segla är nödvändigt…

 


 
Hälsingland
Klicka på bilden för större bild


Borkas skärgård

Klicka på bilden för större bild


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gör din egen gratis hemsida